De voorgenomen miljardenovername van mediabedrijf Time Warner door telecomgigant AT&T stuit op bezwaren bij het Amerikaanse openbaar ministerie.

Dat melden persbureau Bloomberg en verschillende Amerikaanse media. 

Justitie maakte maandag bekend dat het de overname ter waarde van ruim 85 miljard dollar via de rechter wil tegenhouden. Volgens Makan Delrahim, topfunctionaris mededingingsrecht bij het Amerikaanse ministerie van Justitie, is de overname schadelijk voor klanten en verzwakt het de concurrentie aanzienlijk. 

"Deze fusie zou een grote impact hebben op de Amerikaanse consumenten", stelt Delrahim in een verklaring. "Het zou betekenen dat de maandelijkse televisierekeningen veel hoger worden en nieuwe innovatieve opties die consumenten zo leuk beginnen te vinden zullen minder voorkomen." 

AT&T 

AT&T noemt de stap in een reactie "onbegrijpelijk". Het bedrijf zei verder vertrouwen te hebben in een goede afloop van een eventuele rechtsgang.

Eerder werd al bekend dat de toezichthouder wilde dat AT&T als voorwaarde bij een overname onder meer het Time Warner-onderdeel met nieuwszender CNN zou afstoten. AT&T liet toen al weten daar niet toe bereid te zijn en de overname desnoods via de rechter uit te vechten.

Door de overname aan te vechten neemt het ministerie van Justitie een heel ander standpunt in dan tijdens de regering-Obama. Eerder stond Justitie in 2011 een soortgelijke overname (Comcast nam NBCUniversal over) wel toe, zij het onder zeer strikte voorwaarden.