Qualcomm krijgt op korte termijn groen licht van de Japanse mededingingsautoriteit voor de overname van de Nederlandse chipfabrikant NXP.

Dit meldt persbureau Reuters dit weekend op basis van een anonieme bron. Naar verluidt zou ook de Europese Commissie toestemming geven voor de miljardenovername.

Voor Qualcomm zou dit vooral een steun in de rug betekenen bij een andere overname, namelijk van Qualcomm zelf door Broadcom.

Eurocommissaris Margrethe Vestager vertelde onlangs nog dat een besluit van de Europese Commissie mogelijk pas in 2018 wordt genomen. Brussel heeft 30 maart als deadline ingesteld.

Qualcomm, dat chips maakt voor smartphones, deed ruim een jaar geleden een bod van in totaal 40 miljard euro op NXP. Een fusie levert een concern op dat marktleider is in de chipproductie voor de automobielindustrie en een groot aandeel heeft in technologie voor mobiele communicatie.

Begin deze maand deed branchegenoot Broadcom een bod op Qualcomm. Voorwaarde voor een overname is wel dat de overname van NXP door Qualcomm doorgaat. Broadcom biedt in totaal 112 miljard euro voor beide ondernemingen.