Duitse piloten Ryanair willen nieuwe salarisonderhandelingen

Duitse piloten van Ryanair hebben een officieel verzoek voor salarisonderhandelingen bij hun werkgever neergelegd. Nu zij een hoger loon eisen, blijft het geschil over tarieven en arbeidsvoorwaarden bij de prijsvechter spelen.

Ryanair zal moeten onderhandelen om te kunnen voldoen aan Europese en Duitse regelgeving, schrijven de piloten in een brief die is ingezien door de Duitse krant Frankfurter Allgemeine.

Ryanair ziet geen ruimte voor onderhandeling, zo laat een woordvoerder aan dezelfde krant weten. Volgens het bedrijf zijn recente loonstijgingen en roosterverbeteringen voldoende. Deze werden door het Ierse Hooggerechtshof goedgekeurd.

Roosterproblemen

De afgelopen maanden schrapte Ryanair honderden vluchten wegens roosterproblemen. Die ontstonden onder meer door een andere indeling van de verlofperiode waardoor veel personeelsleden in de laatste maanden van het jaar nog verlof op moesten nemen.

De roosterchaos betekende wel een behoorlijke smet op het blazoen van de maatschappij. De operationeel directeur moest het veld ruimen en de affaire leidde ertoe dat Ryanair zich voor het eerst in jaren genoodzaakt zag om te snijden in uitbreidingsplannen.

In een poging het werk voor piloten aantrekkelijker te maken is hen een loonsverhoging en meer baanzekerheid beloofd.

Ondanks de roosterchaos boekte Ryanair in de zes maanden tot en met september een winst na belasting van bijna 1,3 miljard euro. Dat is 11 procent meer dan een jaar eerder.

Lees meer over:
Tip de redactie