AMSTERDAM - Tussauds Group, bekend van de wassen beelden en andere toeristenattracties, is overgenomen door een investeringsmaatschappij die in handen is van het emiraat Dubai. De Arabieren willen zich daarmee meer profileren als een toeristentrekker met het oog op de opdrogende olie-inkomsten in de toekomst.

Met de overname is 800 miljoen pond sterling (1,15 miljard euro) gemoeid, zo maakte Tussauds woensdag bekend. De wassenbeeldenmusea, waaronder dat in Amsterdam, waren sinds 1998 eigendom van het Britse Charterhouse Capital Partners.

Bekende investeerder

De nieuwe eigenaar, het door olie-inkomsten gevulde overheidsfonds Dubai International Capital, is een bekende internationale investeerder. In januari werd Dubai bijvoorbeeld in een klap de op twee na grootste aandeelhouder van de Duits-Amerikaanse autofabrikant DaimlerChrysler, door voor 1 miljard dollar aandelen te kopen.

Pretpark

Het emiraat is in oktober 2003 begonnen met de bouw van een enorm pretpark van 180 miljoen vierkante meter in het Midden-Oosten, waarvan de eerste fase volgend jaar moet zijn afgerond. Dubai hoopt met 'Dubailand' over vijf jaar vijftien miljoen toeristen te verwelkomen.

Tussauds is de afgelopen jaren onder leiding van Charterhouse hard gegroeid. Zo kwamen er wassenbeeldenmusea in New York, Las Vegas en Hongkong bij. Daarnaast investeerde de onderneming in pretparken in Duitsland en Groot-Brittannië.

Tussauds zegt onder de nieuwe eigenaar verder te kunnen uitbreiden. Charterhouse kocht Tussauds in 1998 voor 352 miljoen pond van het Britse mediaconcern Pearson, bekend van de zakenkrant Financial Times en de Penguin-boeken.