Duitse autoriteiten hebben een inval gedaan bij autofabrikant Volkswagen. Het gaat om een onderzoek naar het loon van Bernd Osterloh, de voorzitter van de ondernemingsraad.

Mogelijk heeft hij een te hoog salaris ontvangen en ging dit gepaard met belastingontwijking, melden Duitse media en persbureau Reuters dinsdag. 

Het is mogelijk dat de winst van Volkswagen door een te hoge vergoeding lager is uitgevallen en het bedrijf zo te weinig belasting heeft betaald. De voorzitter van de ondernemingsraad is zelf geen verdachte in de zaak.

Bij de inval zijn de kantoren van Osterloh, financieel directeur Frank Witter en hoofd personeelszaken Karlheinz Blessing doorzocht. Onder meer computers zijn in beslag genomen.

Het vaste salaris van Osterloh is ongeveer 200.000 euro. Maar daar komen nog bonussen bij. Het hoogste jaarbedrag dat hij heeft ontvangen was 750.000 euro.

Volgens Volkswagen strookt de hoogte van het salaris van Osterloh met de geldende regels. De autofabrikant heeft ook een extern bureau ingeschakeld om de zaak te onderzoeken. Dit bureau kwam ook tot de conclusie dat de hoogte van het loon niet tegen de wet indruist.

Hoewel Osterloh geen verdachte is, komt de inval voor hem wel op een ongunstig moment. Volgend jaar wordt opnieuw een verkiezing voor een personeelsvertegenwoordiger gehouden.