Duits energiebedrijf RWE profiteert van prijsstijgingen

De Duitse energiereus RWE heeft in de eerste negen maanden van het jaar meer geld verdiend dan een jaar eerder, geholpen door hogere energieprijzen. Ook vielen kosten voor onderhoud lager uit.

Het aangepaste bedrijfsresultaat (ebitda) over de maanden januari tot en met september groeide met 9 procent tot 4,2 miljard euro.

De omzet viel 2,5 procent lager uit op 32,4 miljard euro, onder meer door mindere opbrengsten in Nederland als gevolg van concurrentiedruk. De aangepaste nettowinst kwam na negen maanden uit op 876 miljoen euro, tegenover 227 miljoen euro een jaar eerder.

Voor het hele jaar voorziet RWE een bedrijfsresultaat van 5,4 miljard tot 5,7 miljard euro. De aangepaste nettowinst zal 1 miljard tot 1,3 miljard euro bedragen. Volgens RWE zullen de resultaten aan de bovenkant van deze bandbreedtes uitkomen.

In het handelsbericht maakte RWE ook melding van het voornemen van de onlangs geïnstalleerde Nederlandse regering, om op termijn kolencentrales te sluiten. Nederland heeft er daarvan nu vijf, waarvan twee in het bezit zijn van RWE. Ook wil de overheid de subsidies op het bijstoken van biomassa inperken.

Volgens RWE is nog niet duidelijk hoe een en ander zal uitpakken voor het bedrijf, aangezien het exacte pakket milieumaatregelen nog niet bekend is.

Lees meer over:
rwe
Tip de redactie