De curatoren zijn niet langer in staat mee te werken aan het plan om het glasvezelnetwerk van KPNQwest in stand te houden

HOOFDDORP - De curatoren van KPNQwest zijn niet langer in staat mee te werken aan het plan om het glasvezelnetwerk van KPNQwest in stand te houden. Zij hebben de managers en medewerkers die die taak uitvoerden, opgedragen hun werk te stoppen. Dat hebben zij vrijdagavond meegedeeld.

Zij waarschuwen dat hun besluit leidt tot onmiddellijke storingen in het netwerk en mogelijk tot sluiting van het gehele net. Zij raden de klanten aan alternatieven in werking te stellen.

Rechtbank

De curatoren zijn tot hun besluit gekomen nadat de rechtbank in Amsterdam eerder op de dag had geoordeeld dat de banken het geld dat voor de instandhouding van het net is bestemd, niet ter beschikking hoeven te stellen.

Geldnood

De geldnood van de curatoren was nijpend geworden omdat elektriciteitsbedrijf Nuon de stroom dreigde af te sluiten nu KPNQwest de rekening niet kon betalen.

Volgens internetdeskundigen is het gevolg van de sluiting omvangrijk. "Het netwerk van KPNQwest is de ruggengraat van het internetverkeer, waarover alle ISP-berichten snellen", aldus F. Kroon van Cap Gemini. "Bijna alle providers maken er gebruik van." Hij verwacht de komende tijd her en der vertragingen, vooral in piekuren op werkdagen.

Kroon noemt als bijkomende voordelen dat de sluiting op vrijdagavond plaatsvindt en niet tijdens een drukke werkdag. Ook het feit dat de ondergang al enige weken ophanden was, zorgt ervoor dat de meeste providers naar alternatieven hebben gezocht.

Internetverkeer

"Ongeveer 60 procent van het internetverkeer ging via de kabels van het bedrijf. Woensdag was dat nog 40 procent. Inmiddels zal dat tussen de 25 en 30 procent zijn", vermoedt Kroon.

/ECONOMIENuon wil elektriciteit KPNQwest afsluiten