LONDEN - De veelzijdigheid van popzanger Bono kent geen grenzen. Na een mogelijke kandidatuur voor de toppositie bij de Wereldbank en de introductie van een kledinglijn, blijkt de Ierse voorman van U2 nu zijn oog te hebben laten vallen op een verliesgevende computerspellenfabrikant.

De Britse onderneming Eidos, bekend van de Tomb Raider-spelletjes met Lara Croft, valt waarschijnlijk in handen van Elevation Partners. Bono is een van de partners van deze nieuwe investeringsmaatschappij die geld wil steken in entertainment- en mediabedrijven.

Elevation is bereid 71 miljoen pond sterling (102 miljoen euro) te betalen voor Eidos. Het bestuur van de Britse onderneming staat achter het bod, zo maakte ze maandagavond bekend.

Het is niet helemaal zeker of de overnamepoging slaagt omdat op de beurs in Londen de aandelenkoers van Eidos dinsdag boven het niveau van het bod uitkwam. Beleggers speculeerden daarmee op de komst van een andere bieder.

Eidos is al geruime tijd voer voor overnamespeculaties. Vorig jaar zomer zette het bedrijf zich te koop omdat het te klein was om te kunnen overleven in de gamesindustrie. Goede spellen ontwikkelen kost tegenwoordig tientallen miljoenen euro, iets wat grotere bedrijven zoals Electronic Arts, Atari en THQ zich nog wel kunnen veroorloven. Eidos teerde vooral op het succes van Tomb Raider. Verder staat het bekend als een goede ontwikkelaar van voetbalmanagementgames.

Eidos belandde twee weken geleden op de beurs op het laagste koersniveau in tien jaar toen het bij de presentatie van teleurstellende jaarcijfers ook uitstel van belangrijke nieuwe spellen aankondigde. Eerder was al gebleken dat een banklening van 26,5 miljoen pond als een molensteen om de nek van de onderneming hing.

Pikant bij het overnamebod is dat een andere partner van Elevation Partners, John Riccitiello, een topfunctie heeft bekleed bij Electronic Arts. Deze Amerikaanse onderneming staat bekend als een veelvraat in de computerspellenwereld. Ze baarde eind vorig jaar opzien door een belang van bijna 20 procent te kopen in Ubisoft, ook al een fabrikant die het moeilijk heeft om zich staande te houden. Ook de voormalige financieel directeur van Apple, Fred Anderson, zit bij Elevation Partners.