HAMBURG - De bestuursvoorzitter van de Duitse mobieletelecomonderneming MobilCom, Gerhard Schmid, is aan de kant gezet. De raad van commissarissen heeft dit vrijdag besloten onder zware druk van grootaandeelhouder France Télécom.

Schmid richtte MobilCom tien jaar geleden op, maar had het de afgelopen maanden moeilijk omdat France Télécom zich niet kon vinden in zijn investeringsplannen. Schmid wordt opgevolgd door Thorsten Grenz, nu nog de financiële topman van MobilCom.

Onenigheid

France Télécom heeft 28,5 procent van de aandelen MobilCom in handen. Schmid bezit een belang van 49,9 procent. De verwachting is dat de gewezen topman spoedig zijn aandelen aan het Franse concern zal overdragen. Over de prijs bestaat echter nog onenigheid.

Prinicipeakkoord

Wel heeft France Télécom een principeakkoord bereikt met zeventien banken over de schuldenlast van 4,7 miljard euro van MobilCom. De banken krijgen voor 90 procent van de leningen converteerbare obligaties met een looptijd van zeven jaar, schuldpapieren die kunnen worden ingeruild tegen aandelen France Télécom.

ABN Amro

Een van de betrokken banken bij de schuldsanering is ABN Amro. De Amsterdamse bank heeft moeten toestaan dat ze haar lening van 480 miljoen euro aan MobilCom voorlopig niet terugkrijgt.

Schmid stond door de schuldenlast met de rug tegen de muur. France Télécom wilde alleen saneren als de 50-jarige Duitser zou opstappen. Anders restte een surseanceaanvraag. Twee weken geleden overleefde Schmid ternauwernood een vergadering van de raad van commissarissen omdat er toen geen tweederde meerderheid was voor zijn ontslag. Nu volstond een meerderheid. Volgens de Duitse media was Schmid donderdag al begonnen met het ruimen van zijn bureau in Büdelsdorf in Noord-Duitsland.

Schmid en France Télécom konden sinds begin dit jaar niet meer door één deur. Beide partijen kregen grote ruzie over de investeringsplannen van de ambitieuze Schmid. Hij wilde veel geld investeren in nieuwe mobieletelefoniediensten (UMTS), maar vond de strategische partner France Télécom op zijn weg. De Franse telecommoloch zuchtte al onder een schuldenlast van enkele tientallen miljarden euro's en wilde niet verder in de problemen komen door de expansiedrang van MobilCom.

Onder druk

Het concern kon uiteindelijk Schmid onder druk zetten toen in februari bleek dat diens vrouw op een ongeoorloofde wijze 5 procent van de aandelen MobilCom had verworven. Daarna kalfde het vertrouwen in de bestuursvoorzitter steeds verder af.

Beleggers op de beurs in Frankfurt, waar tot 20.00 uur wordt gehandeld, reageerden opgelucht op het vertrek van Schmid. Kort na de bekendmaking steeg het aandeel MobilCom 18 procent tot 10,80 euro.