DEN HAAG - De koopkracht van huishoudens stijgt volgend jaar met gemiddeld een half procent. Dat voorspelt het Centraal Planbureau (CPB) in het dinsdag gepresenteerde Centraal Economisch Plan (CEP) met daarin de economische verwachtingen voor 2005 en 2006. Dit jaar loopt de koopkracht nog terug met gemiddeld 1,25 procent.

Het CPB verwacht dat de Nederlandse economie na een aantal economisch mindere jaren er in de loop van 2005 weer beter voor komt te staan. Zo blijft weliswaar de groei dit jaar beperkt tot 1 procent, maar schiet die in 2006 door naar 2,25 procent. Ook de investeringen en de werkgelegenheid trekken aan en het begrotingstekort loopt flink terug. Het tekort komt dit jaar uit 2 procent, voor 2006 is dat 1,7. De werkloosheid komt in 2005 naar verwachting uit op 515.000, volgend jaar op 485.000.

De cijfers van het CPB lekten eerder uit toen ze half februari naar het kabinet werden gestuurd. Het kabinet gebruikt de voorspellingen bij discussie over de lopende begroting en de plannen voor volgend jaar.

De aantrekkende economie komt voor het kabinet als geroepen, nadat het de eerste twee jaren van de regeerperiode vooral heeft moeten bezuinigen. Dat had grote gevolgen voor de bestedingen van huishoudens. Die situatie verandert in 2006. Daarnaast profiteert ook het bedrijfsleven van de oplevende internationale conjunctuur, met een hogere productiegroei, stijgende export en winstherstel.

De groei van de wereldeconomie, in 2004 met 5 procent de hoogste in twintig jaar, zal dit jaar wel enigszins worden getemperd door de hoge olieprijs van gemiddeld 40,25 dollar per vat. Het CPB verwacht volgend jaar een lagere olieprijs van gemiddeld 35 dollar per vat.

De rekenmeesters van het kabinet wijzen wel op een aantal onzekerheden die hun voorspellingen flink kunnen beïnvloeden, zoals de koers van de euro en de olieprijs. "Indien de olieprijs dit en volgend jaar op het hoge niveau van gemiddeld 45 dollar per vat blijft, dan zal de economische groei in Nederland in beide jaren ongeveer 0,3 procentpunt lager uitkomen", aldus het CEP. Daarnaast is het ook denkbaar dat de groei van de Europese economie wordt onderschat, aldus CPB. Wanneer consumenten meer zouden gaan besteden, kunnen de cijfers nog positiever uitvallen.