ASMTERDAM - De Postcodeloterij, BankGiroloterij en Sponsorloterij schrijven voor de trekking van 25 mei bovenop het gewone lot 5,25 euro extra af van de rekening van hun deelnemers. De helft van dit bedrag gaat naar het jubileumcadeau voor koningin Beatrix.

Loterijdeelnemers die daar niet aan mee wensen te doen, kunnen een nummer bellen en krijgen dan het bedrag teruggestort. Dat staat in een brief die zij hebben ontvangen van de loterijen.

De Consumentenbond heeft dinsdag tientallen telefoontjes binnengekregen van geïrriteerde loterijdeelnemers die het absoluut niet eens zijn met de gang van zaken, vertelt een woordvoerster.

Draagvlak

Volgens een woordvoerster van de drie loterijen is dat niet de omgekeerde wereld, maar een normale gang van zaken. "We gaan er van uit dat een cadeau voor Beatrix een breed maatschappelijk draagvlak heeft." Bovendien weet de woordvoerster uit ervaring dat deelnemers het vervelend vinden als ze door wat voor een reden dan ook een prijs mislopen. "Mensen kunnen bijvoorbeeld door een vakantie in het buitenland de post missen en zo'n extra trekking mislopen."

De organisaties geven de deelnemers wel een mogelijkheid om de extra afschrijving terug te draaien, maar daarvoor moet voor 15 eurocent per minuut een telefoonnummer worden gebeld. "Van een gratis telefoonnummer wordt veel misbruik gemaakt met spooktelefoontjes en zo, daarom hebben we een kleine drempel opgeworpen."

Van de 5,25 euro toeslag, bijna hetzelfde bedrag als van een regulier lot, gaat 50 procent als cadeau naar de goede doelen die Beatrix zelf heeft uitgekozen: Unicef, Jantje Beton, het Oranje Fonds en het Prinses Beatrix Fonds. Ongeveer 20 procent gaat op aan kosten zoals mailing en logistiek en ongeveer 30 procent is bestemd als prijzengeld.

Grote weerstand

Het college van toezicht op de kansspelen heeft eind vorig jaar in een advies aan minister Donner van Justitie al aangegeven dat deze 'opt out-constructie' op grote weerstand stuit bij de consumentenorganisaties. "Wij hebben Donner dan ook geadviseerd om voor 'opt in' te kiezen, waarbij de deelnemer niet automatisch meedoet maar zelf kiest of hij wel of niet meedoet", aldus een woordvoerder van het college. De minister heeft dit advies echter niet overgenomen, zegt de zegsman dinsdag.

De Consumentenbond vindt het opmerkelijk en onbegrijpelijk dat de minister zijn goedkeuring heeft verleend aan de jubileumactie. "Het zet ook de deur open naar meer van dit soort extra trekkingen in de toekomst", aldus de woordvoerster. De bond stuurt deze week nog een brief naar het ministerie en wil van de minister uitleg over deze zaak.