BAARN - De sjieke Amsterdamse hotels profiteren nauwelijks van de Floriade. Ook zijn internationale congresgangers veel minder bereid in een luxe hotel te overnachten. Dat blijkt vrijdag uit het jaarlijkse onderzoek naar prijzen en bezetting van luxe hotels in de Europese hoofdsteden van het onderzoeksbureau Horwath Consulting Europe.

De prijzen van de luxe kamers zullen naar verwachting dit jaar verder stijgen, de bezetting zal dit jaar ongeveer 1 procent hoger uitkomen, aldus Horwath.

De decadente kamers in de Londense hotels zijn met een gemiddeld prijs van 280 euro voor een nacht nog steeds de duurste binnen Europa. Genève is met 270 euro per nacht een goed tweede, Parijs volgt met 236 euro.

Ook de prijzen van de luxe nachten in Amsterdamse hotels kruipen steeds dichter in de buurt van de topsteden. Deze stad staat nu op een vierde plaats met 210 euro. Daarmee laat de Nederlandse hoofdstad steden als Stockholm (143 euro), Wenen (140 euro) en Brussel (131 euro) ver achter zich. Wel wordt voor Brussel een flinke prijsstijging verwacht.

Voor dit jaar wordt voor de dure Amsterdamse hotels een stijging van de kamerbezetting van 75 procent naar 76 procent verwacht. ,,De meeste Amsterdamse hoteliers blijven optimistisch, ondanks de negatieve trends van de laatste maanden. ,,Vooral het najaar zal positief afsteken tegen het najaar van 2001, toen de aanslagen in de VS onmiddellijk leidde tot een daling van het aantal hotelreserveringen'', aldus de onderzoekers.