AMSTERDAM - Bestuursvoorzitter Nancy McKinstry van het uitgeversconcern Wolters Kluwer heeft vorig jaar fors meer verdiend dan in 2003. In totaal streek ze 2,1 miljoen euro op tegen 1,6 miljoen het jaar ervoor. De stijging is vooral te danken aan een hogere bonus. McKinstry kreeg de maximumbonus van 90 procent van haar jaarsalaris omdat een grootscheepse reorganisatie vorig jaar vruchten heeft afgeworpen.

De bonus kwam in totaal uit op 815.000 euro tegen 483.000 euro in 2003. McKinstry kreeg ook 174.000 euro voor huisvesting in Nederland en voor een vergoeding voor schoolgaande kinderen. Daarnaast ontving ze 158.000 euro omdat ze in Nederland meer belasting moet betalen. Dit is een normale praktijk voor hooggeplaatste 'expats' bij het bedrijf, verklaarde een woordvoerster maandag.

Wolters Kluwer maakte zijn beloningsbeleid maandag openbaar in zijn jaarverslag over 2004. McKinstry heeft ook aandelen gekregen. In totaal gaat het om 200.000 stuks, die op de beurs momenteel een waarde hebben van bijna 2,9 miljoen euro. De uitkering van de aandelen, na drie jaar, is wel afhankelijk van de prestaties van Wolters Kluwer in vergelijking met concurrenten als Reed Elsevier en Thomson.

Wolters Kluwer meldde in zijn jaarverslag ook dat het niet aan alle bepalingen in de code-Tabaksblat voor goed ondernemingsbestuur voldoet. Zo hoeven bestuursleden niet vijf jaar de toegekende aandelen vast te houden, zoals Tabaksblat voorschrijft. Wolters Kluwer zegt dat de toekenning jaarlijks wordt beoordeeld, waardoor de directie altijd de prestaties op de lange termijn in het oog zal houden. Een verplichting om de aandelen vijf jaar niet te verkopen, voegt daar niets aan toe, zo staat in de verantwoording.

Daarnaast is het concern niet van plan om nieuwe bestuursleden contracten voor een bepaalde tijd aan te bieden en een afkoopsom van maximaal één jaarsalaris bij een onvrijwillig vertrek. Wolters Kluwer zegt flexibel te willen blijven in zijn belonings- en aanstellingsbeleid.