AMSTERDAM - "Macro-economisch gezien zou het beter moeten gaan op de effectenbeurzen in Europa. Maar de stemming overheerst dat een echte verbetering nog geen fundament heeft. Het lijkt een beetje op een griep die maar niet uit het lichaam wil verdwijnen."

Bekijk video

Op het Damrak leek het vrijdag flink mis te gaan toen de graadmeter van de hoofdfondsen even rond de 418 punten verkeerde. Maar in de loop van de middag kwam er, in lijn met collegabeurzen in Europa, weer herstel. De AEX-index sloot uiteindelijk de week op ,16. Dat is 4,27 punten of 1 procent lager.

Parijs beperkte het verlies tot 0,85 procent, Londen noteerde zelfs een kleine plus van 0,35 procent en Frankfurt stond enkele uren voor sluiting op een verliesje van 0,1 procent.

Beurshandelaren krijgen voorlopig nog weinig grip op de tweeslachtige situatie waarin de handel verkeert. Ze zien signalen dat er verbeteringen op til zijn maar die worden weer tegengesproken door tegenvallende omzetten in het tweede kwartaal. ,,De markt groeit niet hard genoeg'', aldus een van hen.

Opleving

De beurzen hebben een enerverende week achter de rug. Maandag klommen de koersen in geheel Europa en leek een opleving voor de hand te liggen. ,,We dachten toen nog door te stomen naar de 480 en op termijn naar de 500 punten. Maar dinsdag werd die hoop de bodem ingeslagen en sindsdien is er weinig positiefs geweest. Behalve dan het herstel in de loop van vrijdag'', aldus een handelaar.

Maar zes van de huidige 24 hoofdfondsen maakten winst, waaronder drie uit de financiële sector. Van die drie, Aegon, Fortis en ING was er maar over een nieuws: ING. De bank/verzekeraar gaat zijn belangen in India uitbreiden en dat leidde tot een 0,8 procent hogere koers op 24,44 euro. Aegon pakte 3,8 procent op 19,45 en Fortis verruimde met 1,25 procent op 21,01.

Ook Hagemeyer, Heineken en Getronics stonden boven de streep met respectievelijk 4,8 procent op 17,60 euro, 0,1 procent op 42,65 euro en 2,8 procent op een schamele 1,85 euro.

Banken hielden de Londense beurs overeind. Bovenaan de FTSE-index prijkten onder meer Barclays, Royal Bank of Scotland en Lloyds TSB. De muziekuitgever EMI steeg 4 procent doordat een belang in de Duitse muziekzender Viva een boekwinst opleverde.

Er waren echter ook grote slachtoffers. Voor Vivendi Universal was het wederom een desastreuze dag. De mediagigant zakte net als donderdag 8 procent in koers. Het concern lijdt onder een dalende dollar. Dat kan ook gezegd worden voor de Duitse autoproducent DaimlerChrysler, die bijna 2 procent op de beurs verloor. Alle Duitse autoconcerns verloren in Frankfurt flink terrein.

Euro

Voor de euro was het feest. De munteenheid kwam voor het eerst sinds maart 2000 boven de 97 dollarcent uit. Donderdag was de grens van 96 dollarcent overschreden toen bleek dat het Amerikaanse handelstekort in april sterk was opgelopen. Analisten voorzagen donderdagavond al dat de 97 dollarcent spoedig zou volgen.

De euro sloot vrijdag de Europese handel af op 0,9710 dollar tegen 0,9635 de voorgaande dag. In pond sterling steeg de koers van ,6430 naar 0,6475 pond.