AMSTERDAM - Van de bedrijven met een zelfstandig pensioenfonds zet 30 procent binnenkort een punt achter het pensioenfonds. Daarvan brengt 20 procentpunt het pensioen onder bij een verzekeringsmaatschappij. Een kleine 10 procentpunt wil zich aansluiten bij een bedrijfstakpensioenfonds.

Dat blijkt uit de maandag vrijgegeven resultaten van een onderzoek door het adviesbureau KPMG onder honderd van de zevenhonderd Nederlandse ondernemingen met een eigen pensioenfonds. Bedrijven willen van hun pensioenfonds af omdat ze de kosten en de risico's te hoog vinden. Daarbovenop komen de regels van De Nederlandsche Bank (DNB), de eisen van het nieuwe Financieel Toetsingskader (FTK) en de moeilijke beleggingsmarkt, aldus KPMG.

Regels

Onderzoeker Geert van Til van KPMG Financial Services stelt dat de bedrijven vinden dat zij onevenredig veel tijd kwijt zijn met het voldoen aan allerlei regels. De onderzoeker noemt in dit verband de regels voor behoorlijk bestuur van pensioenfondsen en de nieuwe internationale boekhoudregels, de zogeheten IFRS.

Directeur Jeroen Steenvoorden de stichting Ondernemingspensioenfondsen (Opf) herkent de trend. "Het aantal ondernemingspensioenfondsen daalt. Vooral de kleinere verdwijnen. Maar het is niet zo dat na een grondige analyse altijd weer een ondernemingspensioenfonds verdwijnt. Aan een eigen pensioenfonds kleven een aantal nadelen, maar ook een aantal voordelen."