KLM-medewerkers die in de lounge van Schiphol werken, hebben dinsdagavond om 18.00 uur het werk neergelegd.

KLM is niet ingegaan op een ultimatum van de vakbonden FNV, CNV en De Unie. De bonden willen dat de luchtvaartmaatschappij de ruim dertig loungemedewerkers in dienst houdt en hooguit detacheert bij cateraar Vermaat Groep.

De vakbondsleden verzetten zich tegen het plan om het werk in de ruimtes, waar reizigers kunnen eten, drinken en rusten, uit te besteden aan de cateraar. De medewerkers gaan in dat geval uit dienst bij KLM en gaan mee naar de cateraar.

Volgens de bonden verliezen de medewerkers dan ook hun arbeidsvoorwaarden. Het gaat bijvoorbeeld om de winstdeling en een regeling waarbij ze met korting kunnen vliegen. Ook zouden ze dan te maken krijgen met pensioenbreuk.

"Met detachering vanuit KLM wordt veel rompslomp met het omrekenen van bedragen en het vergelijken van lonen voorkomen", stelt Jan van den Brink van FNV Luchtvaart.

"De verschillen in arbeidsvoorwaarden tussen de KLM-cao en de horeca-cao, waar Vermaat onder valt, zijn enorm groot. KLM geeft aan deels te willen compenseren, maar daarvoor moet er heel veel gerekend worden."