De EU moet meer vaart maken met de bestrijding van belastingontwijking stelt EU-commissaris Valdis Dombrovskis. Hij wil dat de lidstaten een akkoord sluiten over een zwarte lijst voor belastingparadijzen buiten de EU.

Het gaat om landen die geen of bijna geen vennootschapsbelasting heffen, niet transparant zijn en niet meewerken aan internationale maatregelen tegen belastingontwijking.

''Ik hoop dat de Paradise Papers voor nieuwe dynamiek zorgen", zei Dombrovskis na afloop van een vergadering van de ministers van Financiën in Brussel.

Deze week lekten ruim dertien miljoen bestanden uit met gegevens over bedrijven en individuen die belastingparadijzen gebruiken. Belastingontwijking stond niet op de agenda, maar werd vanwege de nieuwe onthullingen toegevoegd.

Uitsluiten

Volgens de Franse minister Bruno Le Maire moeten 'foute landen' worden uitgesloten van leningen bij de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Over de vraag of en welke strafmaatregelen tegen de belastingparadijzen kunnen worden genomen, ''wordt nog gediscussieerd", zei Dombrovskis.

Hoekstra

Minister Wopke Hoekstra wilde daar na zijn eerste Europese ministerraad niet op ingaan. ''Ik moet me eerst verdiepen in dit dossier", zei hij.

Wel heeft hij zijn collega's ''expliciet" duidelijk gemaakt dat bij de bestrijding van belastingontwijking ''Nederland deel van de oplossing is".

''Nederland is de afgelopen jaren een andere weg ingeslagen. We hebben grote stappen gezet", meent Hoekstra. Hij wees op het nieuwe regeerakkoord waarin onder meer brievenbusfirma's worden aangepakt.