DEN HAAG - Voormalig Europees commissaris Bolkestein zegt dat de Fransen zich niet langer thuis voelen in de Europese Unie. "Ze hebben het gevoel hun controle over Brussel kwijt te zijn." Dat heeft Bolkestein zondag gezegd in reactie op de Franse kritiek op de door hem ontworpen Europese dienstenrichtlijn.

"Door de uitbreiding van de Europese Unie verwatert de invloed van Frankrijk op Brussel", zei Bolkestein in het televisieprogramma Buitenhof. Als voorbeeld noemt de ex-commissaris de verdringing van het Frans als werktaal in het Europese hoofdstad Brussel door het Engels.

Volgens Bolkestein is zijn dienstenrichtlijn het slachtoffer van de Franse houding. De richtlijn houdt in dat aanbieders van diensten overal in Europa terecht moeten kunnen, zonder dat zij de plaatselijke voorschriften hoeven na te leven. Vooral omdat de regeling slecht ligt bij de Franse bevolking, heeft de Franse president Chirac veel kritiek op de dienstenrichtlijn, meent Bolkestein.

Chirac vreest dat de richtlijn veel Fransen zal bewegen om tegen de Europese grondwet te stemmen, aldus Bolkestein. Volgens hem weerspiegelt de kritiek op het voorstel de angst voor het referendum. De Europese grondwet vormt de blauwdruk voor het toekomstige Europa. Bovendien "wil men gewoon geen concurrentie op de eigen arbeidsmarkt", zei de ex-commissaris.

Xenofobie

Bolkestein hekelde het dat zijn 'Bolkestein-richtlijn' in Frankrijk gelijkgesteld wordt aan Frankenstein. "Het wijst op een zekere xenofobie". De komende weken wil hij interviews geven in Frankrijk om het beeld over de richtlijn onder de Franse bevolking recht te trekken.

De Fransen staan niet alleen in hun kritiek op de richtlijn. Zaterdag protesteerden ongeveer 60.000 werknemers uit heel Europa in Brussel tegen Bolkesteins voorstel. De vakbonden vrezen dat werknemers in verscheidene landen door de richtlijn moeten gaan concurreren op arbeidsvoorwaarden, zoals hun loon.