AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa zijn in de loop van vrijdagochtend opgekrabbeld. Het Amsterdamse Damrak sloot de ochtend zelfs af met een koersomslag en wist een verlies om te zetten in winst.


Bekijk video

Aan het begin van de handelsdag leek het er nog op dat Europa zich zou aansluiten in de dans van rode cijfers die de beurzen in Azië en New York al hadden ingezet. Op het Damrak sprongen alle fondsen in de toonaangevende AEX-index direct na opening op rood. In het eerste handelsuur zakte de graadmeter steeds verder weg, van een 1,5 procent verlies naar 2,4 procent.

Aan het einde van de ochtend deed de AEX echter in een half uur een sprong omhoog naar een plus van 2 volle punten. Dat is een stijging van 0,5 procent naar 429,43 punten.

Grootste stijger was verzekeraar Aegon met een winst van 4,5 procent op 19,58 euro. Branchegenoot Fortis noteerde als goede tweede een plus van 3,9 procent naar 21,55 euro. Een handelaar noemde de stijgingen onder de verzekeraars een logisch gevolg van de grote verliezers die de bedrijven donderdag hadden geboekt. "Duidelijk een technisch herstel."

Van der Moolen

Effectenhuis Van der Moolen was vrijdag veruit de grootste verliezer met een min van 7,4 procent op 20,17 euro. De Amerikaanse branchegenoot LaBranch liet weten dat het dit kwartaal waarschijnlijk niet aan de gestelde verwachtingen kan voldoen.

"De spanningen in het Midden-Oosten en tussen Pakistan en India werken ook door op de beurs, zeker bij een gebrek aan bedrijfsnieuws. Er heerst nog steeds twijfel over een economisch herstel en bij een gebrek aan vertrouwen wordt veel minder verhandeld. Wat ongunstig is voor effectenhuizen", verklaarde een analist.

Het ochtendherstel tilde de andere Europese beurzen uit het rood. In Parijs in de eerste handeluren de tegenvallende consumentenbestedingen nog een negatieve uitwerking. De CAC 40 Index werkte zich tegen de middag op tot een winst van 0,4 procent.

Mediaconcern Vivendi (2,6 procent) bleef in de hoek van de verliezers. Maar de telecombedrijven Orange (plus 3,2 procent, na een aanvankelijk verlies van 6,7 procent) en France Telecom (plus ,8 procent, tegen eerder min 8 procent) lieten een duidelijke opleving zien.

De beurs in Londen noteerde aan het eind van de ochtend 0,4 procent hoger. Farmacieconcern AstraZeneca werd 1 procent goedkoper, nadat de Amerikaanse autoriteiten geen goedkeuring hadden gegeven aan het medicijn Casodex. De pil moet de terugkeer van prostaatkanker voorkomen.

De DAX Index (Frankfurt) daalde 0,8 procent. Telecomgigant Deutsche Telekom was met 3,2 procent de grootste stijger. Vooral autoproducenten hadden de wind tegen. DaimlerChrysler, Volkswagen en BMW zaten op verliezen van 1,9 tot 2,5 procent.

Euro

De euro stond tegen het middaguur, op 0,9635 dollar, net zo hoog als aan het eind van de Europese valutahandel woensdag. In de pond sterling ging de munt van 0,6430 naar 0,6432 pond.