Medewerkers van Unox hebben in Wageningen actiegevoerd rond de bouw van een groot innovatiecentrum in die plaats.

Ze eisten garanties over behoud van hun baan en arbeidsvoorwaarden, omdat Unilever heeft besloten hun fabriek te verkopen aan vleesverwerker Zwanenberg.

De worstfabriek van Unox in Oss lag vrijdag stil door een 24 uur durende staking. Een groot deel van de medewerkers was naar Wageningen getrokken om daar met topman Paul Polman van eigenaar Unilever te praten. 

Volgens vakbondsbestuurder Niels Suijker van FNV lukte het om even met hem te spreken, maar Polman gaf de actievoerders niet de toezeggingen waarop ze hoopten. Daarom willen de vakbonden volgende week weer een of meerdere stakingen op touw zetten.

Arbeidsvoorwaarden

De Unox-fabriek in Oss telt zo'n driehonderd medewerkers. Zij komen per 1 januari in dienst bij Zwanenberg.

Dat bedrijf wil sommige arbeidsvoorwaarden versoberen, waaronder de pensioenen. De vakbonden willen onder meer dat Unilever als verkopende partij de werknemers daarvoor compenseert.

Wat Unilever betreft zijn de onderhandelingen echter nog helemaal niet klaar. Een woordvoerster benadrukt dat er bijvoorbeeld nog geen eindbod is gedaan.

Unilever hoopt daarom snel weer met de bonden om de tafel te kunnen gaan. De stakingsactie had volgens het bedrijf geen gevolgen voor de bevoorrading aan bijvoorbeeld supermarkten.

Innovatiecentrum

Unilevers nieuwe innovatiecentrum in Wageningen meet straks 18.000 vierkante meter en moet medio 2019 in gebruik worden genomen.

Het centrum zal dan kantoren, laboratoria en een minifabriek voor proefproductie van nieuwe producten bevatten.