Jerome Powell wordt de nieuwe voorzitter van de Federal Reserve, de koepel van centrale banken in de Verenigde Staten. President Donald Trump heeft dat officieel bekendgemaakt.

Powells naam zong al enige tijd rond als de beoogde opvolger van de huidige Fed-preses Janet Yellen, wier termijn niet wordt verlengd. De als pragmatisch bekendstaande Powell werd in 2012 door Trumps voorganger Barack Obama al aangesteld als bestuurder bij de Fed.

De 64-jarige staat bekend als een voorstander van Yellens beleid van geleidelijke renteverhogingen. Van hem worden op de financiële markten dus eigenlijk geen verrassende stappen verwacht. Naar verluidt heeft minister van Financiën Steven Mnuchin zelfs voor hem gelobbyd omdat hij zo'n veilige keuze is.

Trump zei eerder dat Yellen, die sinds 2014 de hoogste baas was bij de Fed, het "uitstekend" deed. Dat hij haar toch niet wilde herbenoemen komt waarschijnlijk door kritische uitspraken van de Fed-voorzitter in aanloop naar de presidentsverkiezingen. Daardoor bleef de relatie tussen de twee moeizaam.

Door te kiezen voor een andere kandidaat dan de zittende Fed-voorzitter, breekt Trump met het verleden. Voormalig Fed-baas Ben Bernanke kreeg van Obama wel een nieuwe termijn, hoewel hij was benoemd door diens voorganger George W. Bush.

Daarvoor werd de Fed jarenlang geleid door Alan Greenspan. Die trad aan toen Ronald Reagan nog president was.