De Britse centrale bank verhoogt voor het eerst in ruim tien jaar de rente. Het belangrijkste rentetarief gaat van het historisch lage niveau van 0,25 procent naar 0,5 procent.

Economen hadden over het algemeen al verwacht dat de Bank of England (BoE) met een renteverhoging zou komen. In augustus vorig jaar werd de rente juist nog verlaagd in de nasleep van het Brexit-referendum in het Verenigd Koninkrijk.

De BoE denkt dat het een geschikt moment is voor een rentestap gezien de hoge inflatie en de laagste werkloosheid in Groot-Brittannië in meer dan veertig jaar. Overigens was het besluit om de rente te verhogen niet unaniem. Twee bestuurders binnen het beleidsbepalende comité stemden tegen, maar zeven stemden voor.

De centrale bank onder leiding van gouverneur Mark Carney liet verder weten dat eventuele toekomstige rentestappen zeer geleidelijk en beperkt zullen plaatsvinden. De BoE maakt zich zorgen over de economische risico's rond de brexit. De verwachtingen voor de economische groei en inflatie bleven nagenoeg onveranderd.