DEN HAAG - De Nederlandse Staat komt binnenkort weer met een 30-jarige obligatielening. Dat heeft het ministerie van Financiën vrijdag bekendgemaakt. Het is voor het eerst sinds 1998 dat de overheid weer zo'n langdurige staatslening op de markt brengt.

Minister Zalm gaf de afgelopen jaren hoofdzakelijk obligaties met een looptijd van tien jaar uit. Maar een peiling onder 150 beleggers in Europa heeft uitgewezen dat zij liever schuldpapieren met een langere looptijd kopen. Met de lening wil Nederland minimaal 10 miljard euro binnenhalen. De 30-jarige lening komt waarschijnlijk volgende maand uit.

De laatste 30-jarige lening, uitgegeven in 1998, loopt in 2028 af. Op de lening rust een rente van 5,5 procent.

Met de keuze voor een 30-jarige lening speelt Nederland in op de groeiende vraag naar langlopende leningen. Vooral pensioenfondsen en verzekeraars hebben behoefte aan dergelijke stukken. Met het oog op de vergrijzing van de bevolking willen ze zekerheid over het rendement van de belegde pensioengelden.

Vorige maand gaf Frankrijk een 50-jarige obligatie uit. Groot-Brittannië en Italië lieten toen weten onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor een soortgelijke lening.