AMSTERDAM - De organisatie van olie-exporterende landen, de Opec, overweegt nog een productieverhoging. Eerder deze week verhoogde de Opec haar productieplafond al met 500.000 vaten per dag. Donderdag beloofde Opec-president Sjeik Ahmad Fahad Al-Ahmad Al-Sabah dat het oliekartel zal ingrijpen als de prijzen zo hoog zullen blijven.

"Als de prijzen de komende zeven tot tien dagen nog steeds zo hoog zijn, zullen wij met de andere ministers praten om de productie met nog eens 500.000 vaten te verhogen", aldus Al-Sabah, die ook Minister van Energie van Koeweit is.

Of dit de olieprijs naar beneden kan helpen, is nog maar de vraag. Eerder deze week reageerde de prijs nauwelijks op de aankondiging om de productie per 1 april met 500.000 vaten per dag te verhogen. Toen de voorraden in de Verenigde Staten scherper bleken gedaald dan verwacht, steeg de prijs van een vat ruwe olie naar boven de 57 dollar.

De olieprijs wordt op dit moment gedreven doordat de markt rekent op een groeiende vraag naar olie. "Zelfs met het groeiend scepticisme over de economische groeipercentages van China en de VS, zijn er nauwelijks analisten die de voorspellingen voor de energiebehoefte naar beneden bijstellen", zegt zakenbank Fimat.

Indicatie

China komt begin volgende week met de cijfers over de olie-importen over de maand februari. In de rest van de week volgen de rapportages van India, Japan en Zuid-Korea. Deze cijfers geven een indicatie over de behoefte aan olie.

Rapport

"In de afgelopen weken, waren er signalen dat de Chinese vraag zich aan het herstellen is en in maart verwachten we een sterke vraag", schrijft het Internationale Energie Agentschap in een recent rapport.