Banken kunnen uiterst lage rentes volgens de Europese Centrale Bank (ECB) tot zeker tien jaar overleven.

Dat schrijft de ECB maandag in een onderzoekspaper. De bank dekt zich wel in door te stellen dat het paper "niet nadrukkelijk de mening van de Europese Centrale Bank" zou weergeven. 

De ECB houdt de rente kunstmatig laag in de eurozone, als onderdeel van zijn opkoopbeleid. Op het beleid van lage rentes komt de nodige kritiek van mensen als DNB-president Klaas Knot.

Knot uitte afgelopen jaar al zijn zorgen over de winstgevendheid van banken. Banken verdienen door de lage rentes minder aan het uitlenen van kapitaal en zijn terughoudender met het verder verlagen van de spaarrente.

Groei

Het rapport geeft toe dat de lage rentes negatieve effecten op de liquiditeit van banken kunnen hebben, maar "substantiële, nadelige gevolgen worden pas na een relatief lange periode werkelijkheid". Volgens de ECB kunnen deze effecten worden gecompenseerd door "verbeteringen in macro-economische omstandigheden die verband houden met lage rentetarieven".

Met die verbeteringen doelt de ECB op de economische groei. Zou het economische klimaat gelijk blijven, dan zouden banken binnen vijf jaar problemen ondervinden met lage rentes. Doordat het bbp in lidstaten in de lift zit, kunnen banken tot tien jaar doorbuffelen met lage rentes, aldus het rapport.

Stimuleringsprogramma

De ECB denkt dat zijn opkoopprogramma verantwoordelijk is voor de economische vooruitgang in de eurozone. De bank in Frankfurt pompt maandelijks miljarden in de economie, met als doel banken gemakkelijk geld te laten lenen aan huishoudens en bedrijven.

De bank werkt al sinds 2014 met een negatieve depositorente, oftewel de vergoeding die banken krijgen om geld bij de ECB te stallen. Hiermee probeert de ECB te voorkomen dat banken geld oppotten in plaats van het kapitaal door te pompen in de reële economie; de handel buiten beurs en bankwezen om.