De Spaanse economie is in het derde kwartaal met 3,1 procent gegroeid ten opzichte van een jaar geleden. Daarmee is de groei op jaarbasis even groot als in het voorgaande kwartaal.

Dat maakt het Spaanse statistiekbureau INE maandag bekend in een eerste raming. Op kwartaalbasis ging de economie met 0,8 procent vooruit, tegenover 0,9 procent in het tweede kwartaal.

Het derde kwartaal loopt tot en met eind september, wat betekent dat de onrust vanwege het onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië op 1 oktober niet in de cijfers verwerkt is.

De Spaanse overheid heeft onlangs wel de groeiverwachting voor volgend jaar naar beneden bijgesteld naar aanleiding van de situatie in Catalonië. Eerder werd gerekend op een groei van 2,6 procent, nu wordt uitgegaan van 2,3 procent.

De overheid vreest dat de spanningen druk zetten op de binnenlandse consumentenbestedingen. Catalonië is goed voor een vijfde van de Spaanse economie.

De Catalaanse regering heeft afgelopen vrijdag de onafhankelijkheid uitgroepen. De Spaanse premier Mariano Rajoy reageerde hierop door de macht in Catalonië over te nemen.