AMSTERDAM - "We kunnen niet meer meedelen dan we meegedeeld hebben", en "we kunnen echt niet meer zeggen dan we al gezegd hebben". Deze weinig mededeelzame woorden kenmerkten donderdag de sfeer tijdens de aandeelhoudersvergadering van kabelbedrijf UPC in Amsterdam.

In het jaarverslag zegt UPC een open dialoog met de aandeelhouder na te streven. In de praktijk komt het erop neer dat het bedrijf eigenlijk niets wil zeggen omdat bijna elke opmerking iets zegt over de vooruitzichten. En dat is nu iets dat het bedrijf voor zich wil houden. "We kunnen dat niet en willen dat niet", aldus voorzitter van de raad van commissarissen M. Fries.

Gefrustreerd

De bestuurders probeerden de aandeelhouders vooral rustig te houden. "Ik kan me voorstellen dat u gefrustreerd raakt", aldus medebestuurder T. Tuijten. "Dat vinden we niet leuk, maar we kunnen helaas niets meer zeggen."

Hetzelfde geldt ook voor de beloning van de individuele bestuurders. Financieel directeur C. Bracken heeft bedongen dat hij miljoen euro krijgt als blijkt dat zijn opties niets opleveren. "Is dat niet wat veel", vroeg P. de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters zich af. "Ik kan helaas niet ingaan op individuele gevallen", aldus Fries.

Rand van de afgrond

De top van het bedrijf heeft vorig jaar ongeveer 10 procent meer loon gekregen, ondanks dat het bedrijf op de rand van de afgrond balanceert. Is dat niet buitensporig? "Nee hoor", zegt Fries. "In moeilijke tijden moet je proberen goed management binnen te houden. En dat is gelukt. Bovendien is de beloning in vergelijking met andere bedrijven niet buitengewoon."

In het jaarverslag staan wel de opties vermeld die de bestuurders over 2000 en 2001 hebben gekregen. Zo heeft oud-bestuurder M. Schneider nog 2,5 miljoen opties. Huidig directeur J. Riordan heeft er 1,3 miljoen en C. Bracken nog .000. Het kan nog wel even duren voordat die wat opleveren, want de uitoefenprijs is 12,99 euro. Als die koers tegen 30 juni 2006 niet is bereikt, worden de opties waardeloos. Donderdag noteerde het aandeel 0,11 euro.

Optimistisch

Maar er is meer. UPC praat met obligatiehouders over het omzetten van schuldpapier in aandelen. Zes grote obligatiehouders (50 procent) hebben zich verenigd in een comité. Daar praat UPC mee. Het bedrijf heeft een totale schuld van ongeveer 11 miljard euro. Die staat heel optimistisch op de balans bij de post kortlopende schulden.

Als het plan doorgaat zal de hoeveelheid aandelen veel groter worden en dat heeft weer een drukkend effect op de koers. Hoeveel groter het totaal aantal aandelen dan wordt, konden de bestuurders ook niet zeggen. Wanneer maakt het bedrijf dan winst? "Dat is moeilijk te zeggen", aldus de financiële man Bracken. "Ik verwacht in elk geval niet dat er op de middellange termijn dividend wordt uitgekeerd."