De banken blokkeren het geld dat bestemd is om het netwerk in stand te houden

HOOFDDORP - De curatoren van het failliete KPNQwest stappen vrijdag naar de rechter om geld los te krijgen van de banken. Volgens curator J. van Apeldoorn blokkeren de banken het geld dat bestemd is om het netwerk in stand te houden. In een kort geding in Amsterdam eisen de curatoren dat het geld ter beschikking wordt gesteld.

De curatoren werken al dagen aan de financiering van het plan om het netwerk van KPNQwest in de lucht te houden. Inmiddels hebben de banken 5 miljoen euro ontvangen van klanten die openstaande rekeningen hebben voldaan en voor de maand juni vooruit hebben betaald. Ook is 23 miljoen euro toegezegd, aldus G. Gispen, de raadsman van de banken.

Volgens Gispen weigeren de curatoren echter een onderpand ter beschikking te stellen voor dat geld. "Het is in feite een soort boedelkrediet van de banken, daar moeten spullen van waarde zoals bijvoorbeeld kantoormeubelen of gebouwen tegenover staan."

Zijden draad

Sinds maandag lijkt het netwerk aan een zijden draad te hangen. Het Franse telecombedrijf Alcatel eist 15 miljoen euro van KPNQwest. Die dreiging werd uiteindelijk door de curatoren afgewend, maar woensdag moesten ze toch weer een deadline stellen om het netwerk te redden. Naar nu blijkt lagen voornamelijk de banken dwars. Van Apeldoorn zei niet te kunnen zeggen wat het effect is op het netwerk wanneer hij de zaak verliest.

Behalve de curatoren meldde donderdag ook bouwbedrijf Ballast Nedam zich bij de rechter. Dat bedrijf eist op zijn beurt in een kort geding tegen de curatoren dat het recht van Ballast op onderdelen van KPNQwest erkend wordt. Ballast dreigt in een kort geding in Haarlem met een dwangsom van 10 miljoen euro, aldus Van Apeldoorn. Ballast wilde donderdag niet op de kwestie ingaan.

Volgens de advocaat van de banken heeft de eis van Ballast weinig kans. "Het is moeilijk serieus te nemen", aldus Gispen. "Het gaat om buitenlandse bedrijfsonderdelen en daar hebben de curatoren niets over te zeggen. De banken zijn daar overigens slechts ten dele bij betrokken."

Problemen

Dat de moeilijkheden rond het netwerk het verkoopproces verstoren, ontkent curator Van Apeldoorn. "Het is wel erg vermoeiend. Ik loop hier nu 4 weken rond en ik heb al 4 weken problemen."

Er zijn verschillende gegadigden voor delen van het netwerk. KPN heeft aangegeven belangstelling te hebben en het Amerikaanse AT&T ook. Volgens Van Apeldoorn zijn er ruim dertig biedingen binnen. Daaronder zit volgens hem ook de investeerder Trimoteur, dat samen met enkele ex-medewerkers een doorstart wil maken.

/ECONOMIEKPNQwest nog steeds in de lucht