De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft signalen gekregen dat zorgaanbieders dit jaar massaal weigeren om contracten af te sluiten met verzekeraars. Zo’n collectieve boycot gaat ten koste van de verzekerde en is dan ook verboden, zegt de instantie vrijdag.

Eerstelijns zorgaanbieders, zoals fysiotherapeuten en verloskundigen, moeten de komende weken contracten afsluiten met de zorgverzekeraars.

Er loopt al een tijd een conflict tussen beide partijen over de vergoedingen die de verzekeraars betalen voor uitgevoerde behandelingen. De zorgaanbieders zouden elkaar er nu toe aanzetten om de deadline te laten verlopen. Door samen op te trekken, bijvoorbeeld in een bepaalde regio, kunnen ze de verzekeraars voor het blok te zetten om meer te betalen.

Volgens de ACM gaan door zo’n collectieve boycot de prijzen voor cliënten omhoog, zonder dat ze er betere zorg voor krijgen. De instantie zegt dat de zorgverleners een eigen afweging moeten maken over hun contract.

Als zorgaanbieders en zorgverzekeraars er niet uitkomen, kunnen zij de onafhankelijke geschillencommissie inschakelen, zegt de Autoriteit.