Het Havenbedrijf Rotterdam heeft een revolutionair plan bedacht voor CO2-opslag. Via een duur buizenstelsel moet CO2 die door de industrie op de Maasvlakte wordt uitgestoten, zijn weg vinden naar een opslagpunt onder de Noordzee.

Trouw schrijft dat het gaat om een vernieuwde versie van een al bekend principe, dat carbon capture and storage (CCS) wordt genoemd. Dat systeem werd altijd als te duur beschouwd om een echt realistische oplossing voor de CO2-problematiek te zijn. Het Havenbedrijf zou nu een manier hebben gevonden om het toch betaalbaar te maken.

Als het project van de grond komt betekent dat een grote opsteker voor het net geïnstalleerde kabinet-Rutte III. Dat heeft in zijn regeringsakkoord ambitieuze doelen gesteld voor het terugdringen van de CO2-uitstoot.

De Maasvlakte neemt 20 procent van de totale uitstoot van Nederland voor zijn rekening. In 2020 wil Rotterdam 2 miljoen ton CO2 onder zee wegstoppen, in 2030 zeker 5 miljoen ton.

Eerder is al geprobeerd om CO2 op te slaan onder land. Dat stuitte op bezwaren van omwonenden van de beoogde locatie in Barendrecht.

Afleveren

Het Havenbedrijf gaat proberen de industrie over te halen mee te doen. Het legt zelf het buizenstelsel aan, waarna bedrijven het CO2 er uit hun schoorsteen in kunnen pompen. ''Ze moeten het afleveren aan de poort, wij doen de rest'', zegt directeur Allard Castelein in Trouw.

Milieuorganisaties zijn niet kapot van CCS. Ze noemen het een schijnoplossing.