Supermartketen Plus had het afgelopen kwartaal als eerste supermarkt ooit in Nederland meer aanbiedingen van vlees met een keurmerk dan van merkloze kiloknallers. Dat heeft dierenrechtenorganisatie Wakker Dier vastgesteld.

Bij Plus was afgelopen kwartaal 37 procent van de aanbiedingen nog een kiloknaller. Wakker Dier spreekt van ''een belangrijke trendbreuk''.

COOP en Dirk hebben na Plus het laagste percentage kiloknallers, met respectievelijk 55 en 57 procent, becijferde Wakker Dier. Bij Emté, Aldi en Lidl bestaat volgens de club meer dan 70 procent van de vleesaanbiedingen nog uit vlees zonder keurmerk.

Gemiddeld lag het aantal kiloknallers het afgelopen kwartaal op 63 procent, 6 procent minder dan in dezelfde periode in 2016. Bij de meeste supermarkten loopt ook het absolute aantal kiloknallers terug. Alleen Aldi, Vomar en Lidl hadden afgelopen kwartaal meer kiloknallers dan in dezelfde periode een jaar eerder. 

Naast Plus zetten ook andere supermarkten stappen naar minder kiloknallers. Zo zet Jumbo geen kiloknallers meer op de voor- en achterkant van de folder, de meest prominente plekken.