NEW YORK - Amerikaanse olie is nog nooit zo duur geweest als woensdag. Op de olietermijnmarkt in New York kwam de notering voor levering in april uit op het niet eerder bereikte niveau van 56,30 dollar per vat (159 liter). Het contract voor de levering in mei steeg tot het record van 57 dollar.

Het vorige record dateert van oktober vorig jaar. Amerikaanse olie kostte toen 55,67 dollar per vat. Vorige week kwam de prijs op de New Yorkse termijnmarkt daar bovenuit, maar die contracten werden later geschrapt.

Olievoorraden

De stijging van de olieprijs van woensdag deed zich voor na de wekelijkse bekendmaking van de olievoorraden in de Verenigde Staten. De voorraad ruwe olie bleek vorige week te zijn toegenomen, maar de benzinevoorraden zijn juist kleiner geworden.

Voor die bekendmaking waren de olieprijzen juist omlaag gegaan. Dat gebeurde nadat de OPEC, de Organisatie van Olie-Exporterende Landen, had bekendgemaakt meer olie te gaan produceren. Echt onder de indruk waren de oliehandelaren niet van dat besluit, omdat de OPEC al meer produceerde dan zijn officiële productiemaximum.

Noordzee

Ook olie uit de Noordzee bereikte woensdag een recordprijs. Een vat olie uit het Noordzeeveld Brent deed op de olietermijnmarkt van Londen 54,75 dollar. Het vorige record is van 9 maart. De notering stond toen op 54,30 dollar.