PARIJS - Europese huishoudens sparen gemiddeld driemaal meer dan Amerikaanse. Een Europeaan spaart 14,9 procent van zijn inkomen. Een Amerikaan komt niet verder dan 4,9 procent, zo blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van de Europese Centrale Bank (ECB) .

Het onderzoek beslaat de periode 1995 tot en met 2003. Voor het onderzoek werden vragenlijsten, interviews en officiële gegevens verzameld in de Verenigde Staten en negen Europese landen, waaronder Nederland.

Als het opnemen van krediet in de cijfers wordt verwerkt, spaart de Europeaan nog altijd 5,9 procent van zijn inkomen. De Amerikaan moet er dan 2,3 procent op toeleggen.

Verschillende werelden

"Het zijn twee verschillende werelden en dat heeft grote gevolgen op macro-economisch gebied", aldus Gabriel Quiros, hoofd statistiek bij de ECB. In Europa profiteren de mensen van een renteverhoging, terwijl in de VS de particuliere consumptie er juist door wordt benadeeld.

De Amerikanen blijken bereid te zijn veel meer risico te lopen met hun geld. Van de Europese tegoeden zit 25 procent in aandelen of beleggingsfondsen. In de VS is dat net iets meer dan 40 procent.