NEW YORK - Gebrek aan positief bedrijfsnieuws, zorgen over de situatie in het Midden-Oosten en de binnenlandse veiligheid waren donderdag de voornaamste spelbedervers op de beurs van New York.

De Dow-Jonesindex kende vooral verliezers. De toonaangevende graadmeter zakte volgens voorlopige cijfers met 128,90 punten (1,4 procent) naar 9432,60 punten. De Nasdaq-index, de graadmeter van de technologie, sloot 32,13 punten lager (2,15 procent) op 1464,70 punten.

Gunstige macrocijfers

Beleggers gingen voorbij aan donderdag gepubliceerde macrocijfers die een gunstig licht wierpen op de ontwikkeling van de Amerikaanse economie.

Bedrukte stemming

De stemming was vanaf de opening bedrukt. De jongste bomaanslag in Jeruzalem en de reactie daarop van Israël was een van de oorzaken. Ook de korte ontruiming woensdagavond van het Witte Huis veroorzaakte volgens handelaren onrust, ook al was het loos alarm.

Groot verlies technologiefondsen

Chip-, computer- en telecomfondsen presteerden over het algemeen slecht. Zo verloor 's wereld grootste chipfabrikant Intel 4,2 procent, terwijl de Amerikaanse telecomreus AT&T met een verlies van 5,5 procent eveneens tot de grootste verliezers behoorde. De technologiesector stond woensdag op Wall Street ook al zwaar onder druk. Toen verloor de Nasdaq bijna 3 procent.

Euro stijgt

De euro houdt de stijgende lijn ten opzichte van de dollar vast. De Europese munt stond op op 0,9652 dollar, nadat de euro woensdag op 0,9572 dollar was gesloten.