AMSTERDAM - De politie heeft dinsdag voor de tweede keer de Israëlier Itzhak M. gearresteerd, de beveiligingsadviseur van Erik de Vlieger. Dat heeft M.'s advocaat N. Meijering woensdag laten weten. De 39-jarige M. zat sinds december vorig jaar al vast in een huis van bewaring op verdenking van afpersing van een cafébaas in Amsterdam.

Justitie zou M. ook verdenken van afpersing van De Vlieger, maar volgens Meijering spreekt de zakenman dat zelf tegen. M. werkte ongeveer twee jaar als beveiligingsadviseur voor De Vlieger en hield zich bezig met het inwinnen van informatie. "Hij was juist bezig met allerlei activiteiten die het daglicht uitstekend konden verdragen", aldus Meijering.

De advocaat zegt weinig gelegenheid te krijgen om aan te tonen dat zijn cliënt niet bij onfrisse zaken was betrokken. "Bij alle verzoeken die ik doe bij justitie, krijg ik nul op het rekest." Meijering wil in mei nog een aantal getuigen oproepen die het afpersingsverhaal moeten ontkrachten. De raadsman vermoedt dat justitie de informatie over het afpersen van De Vlieger heeft gekregen van een oud-café-eigenaar waar de zakenman een conflict mee had.

Onder dwang

M. moet donderdag voor de rechtbank in Amsterdam verschijnen in een zogeheten pro forma-zitting. In 2001 zou hij onder dwang iemand hebben meegenomen naar het kantoor van Imca, het vastgoedbedrijf van Erik de Vlieger, en hem daar gedwongen hebben een eigendomsoverdracht of een aandelenoverdracht te tekenen. Daarnaast verdenkt justitie M. van vervalsing van facturen en leenovereenkomsten, inbraak in een woning en bedreiging. Politie en justitie willen geen commentaar geven op de laatste arrestatie.