ISFAHAN - De organisatie van olie-exporterende landen OPEC heeft besloten om de productie met een half miljoen vaten per dag te verhogen. De OPEC-landen hopen op die manier een einde te maken aan de prijsstijging van de olie. Het is de vierde productieverhoging in een jaar.

De OPEC is goed voor ongeveer 40 procent van de totale olieproductie. Het huidige productieplafond ligt nu op 27 miljoen vaten (159 liter) per dag. Door de grote vraag van landen als China is de werkelijke productie echter een stuk hoger. Mogelijk volgt in het tweede kwartaal een nieuwe productieverhoging van nog eens 500.000 vaten, zo bleek tijdens een bijeenkomst in de Iraanse stad Isfahan.

Voorstander

Het besluit om de productie te verhogen komt niet onverwacht. De grootste olieproducent, Saudi-Arabië, toonde zich de afgelopen dagen al voorstander van een productieverruiming. Landen als de Verenigde Staten zijn bang dat de dure olie een rem kan zetten op de groei van de economie.

Of het besluit van de OPEC een daling in de prijs teweeg zal brengen, is volgens waarnemers niet zeker. Dinsdag sloot een vat Amerikaanse olie voor levering in april op 55,45 dollar. De prijs zat daarmee 20 dollarcent onder het record dat vorig jaar oktober werd bereikt.

Maximumcapaciteit

De mogelijkheden om meer olie op te pompen, zijn in OPEC-verband beperkt. Veel lidstaten zitten nu al aan hun maximumcapaciteit. Saudi-Arabië is een van de weinige landen die wel meer kan produceren.

Het Internationaal Energie Bureau (IEA) verwacht dat de vraag naar olie dit jaar wereldwijd 2,2 procent groeit. Onder normale omstandigheden neemt de vraag naar olie in het tweede kwartaal af.

Toch heeft de OPEC nu besloten meer te produceren. De afnemers kunnen zo hun voorraden blijven aanvullen, zodat ze wat extra's hebben voor later dit jaar.