AMSTERDAM - De Amsterdamse beursgraadmeter AEX is maandag rond het middaguur met circa 2 procent (7 punten) teruggezakt tot rond 354 punten. De index staat lager omdat beleggers verwachten dat de New Yorkse beurs later op de dag lager zal openen.


Bekijk video


Bekijk video

Daarnaast vrezen ze dat een verwachte renteverlaging in de Verenigde Staten niet doorgaat. Dinsdag vergadert de Amerikaanse centrale bank. Bovendien denken beleggers dat het Franse Vivendi Universal, waarin Philips een belang heeft van 3,5 procent, een enorme afwaardering gaat rapporteren.

De meeste aandelenfondsen in de AEX stonden al sinds de opening in het rood, met Aegon als uitschieter (bijna 6 procent lager). De daling van verzekeraar Aegon is voor de helft te verklaren door de betaling van interim-dividend. Een andere reden is dat er zorgen zijn over het investeringsbeleid van het Zwitserse Zurich Financial. Dat bedrijf kwam vrijdag met het bericht dat het 100 miljoen dollar extra vrijmaakt om investeringsverliezen te compenseren die gemaakt zijn bij het Amerikaanse WorldCom.

CMG

In Amsterdam stond opnieuw IT-detacheerder CMG zwaar in de min. Dit bedrijf staat inmiddels 77 procent lager dan een jaar geleden: het grootste verlies in de AEX momenteel. CMG verloor ruim 7 procent.

Beter verging het Numico, dat het koersverlies beperkte tot 0,8 procent dankzij de nieuwe topman die maandag meedeelde riskante plannen in de ijskast te hebben gezet. Ook Unilever beperkte het verlies (tot 0,3 procent), dankzij geruchten over verkoop van de cosmetica-afdeling.

Buiten de AEX ging aandacht uit naar bedrijven die kwartaalcijfers hadden gepresenteerd. De meevallende cijfers van projectontwikkelaar Amstelland werden beloond met 0,7 procent koersstijging.

Nog beter verging het biotechnologiebedrijf Fornix: 14 procent erbij wegens groeiende winst en omzet. Het biomedische bedrijf IsoTis verloor echter circa 0,5 procent na de aankondiging dat het over twee à drie jaar winst gaat maken. Terminalbedrijf Vopak noteerde 1,5 procent lager na een flink lagere nettowinst.

Ook elders in Europa leverden de beurzen in. In Frankrijk noteerde de CAC-index ongeveer 1,4 procent verlies. De DAX in Duitsland zakte ruim 2,3 procent. In Londen noteerde de FTSE-index procent lager.

Euro

De euro noteerde op de valutamarkten 0,9750 dollar tegen 0,9725 dollar vrijdag in New York. Het pond sterling noteerde 0,6375 euro tegen 0,6370 vrijdag in Amsterdam.