CUPERTINO - Ondanks het enorme succes van de digitale muziekspeler iPod heeft Apple-topman Steve Jobs nog geen aanleiding gezien om loonsverhoging te vragen. Jobs verdiende vorig jaar welgeteld 1 dollar bij de Amerikaanse computeronderneming, zo blijkt uit documenten die Apple bij de beurstoezichthouder SEC heeft gedeponeerd. Hij kreeg ook geen opties en aandelen toegekend.

Jobs, die in 1976 mede-oprichter was van Apple, werkt al enkele jaren voor 1 dollar. Toen het salaris werd vastgesteld, had Apple nog grote moeite om het hoofd boven water te houden op de computermarkt.

Daar is door de introductie van digitale muziekspelers verandering in gekomen. Apple heeft inmiddels meer dan 10 miljoen iPods verkocht. De beurskoers van de onderneming is door dit grote verkoopsucces vanaf eind september bijna verviervoudigd.

Ondanks zijn karige salaris is Jobs niet onvermogend. Het zakenblad Forbes schat zijn rijkdom op 2,6 miljard dollar, waarmee hij wereldwijd maar 73 mensen voor zich moet dulden. Jobs is de op een na grootste aandeelhouder van Apple met een belang van 1,23 procent. Hij is tevens de baas van Pixar, dat grote successen heeft geboekt met animatiefilms als Toy Story, Monsters Inc. en Finding Nemo.