VENLO - Een langlopende fraudezaak in Spanje blijft logistiek dienstverlener Frans Maas achtervolgen. De onderneming, die voornamelijk het voorraadbeheer regelt voor bedrijven, heeft mede door de problemen in het Zuid-Europese land afgelopen jaar een nettoverlies geleden van 12,9 miljoen euro. In februari ging Frans Maas nog uit van een nettowinst. Het bedrijf gaf toen een winstwaarschuwing in verband met de fraudezaak.

De nettowinst zou "aanzienlijk lager" uitkomen dan de 10,1 miljoen euro in 2003. Dat er nu toch een verlies in de boeken staat, heeft onder meer te maken met een onverwachte fiscale tegenvaller door de problemen in Spanje van 6,5 miljoen euro, zei bestuursvoorzitter H. Benjamins woensdag.

Achtervolgen

Bij de presentatie van de jaarcijfers over 2003 werd al bekend dat bij de Spaanse tak van Frans Maas in de boeken was gerommeld. Benjamins zei toen dat er twaalf managers waren ontslagen. Het afwikkelen van de fraudezaak heeft in totaal 7,2 miljoen euro gekost. Het bedrijf werd geconfronteerd met extra afvloeiingskosten voor personeel en kosten voor advocaten. "De fraudezaak blijft ons tot de laatste dag achtervolgen", zei Benjamins.

Daarnaast draaide Frans Maas in Frankrijk en Spanje slecht. De operationele verliezen liepen op tot 11 miljoen euro (2003: bijna 8 miljoen euro negatief). De verwachting is dat de resultaten in deze landen in 2005 aanzienlijk zullen verbeteren, maar nog wel negatief zullen zijn.

In de overige landen waar Frans Maas actief is, ging het aanzienlijk beter. De totale omzet van het bedrijf kwam uit op 1,1 miljard euro tegenover 1 miljard een jaar eerder.