MOSKOU - Het Russische staatsoliebedrijf Rosneft heeft bij de rechtbank in Moskou een schadeclaim van ruim 300 miljard roebel (11 miljard dollar) neergelegd tegen de noodlijdende oliemaatschappij Yukos. In een schriftelijke verklaring heeft Yukos dinsdag de eis krachtig van de hand gewezen.

De schadeclaim komt kort voor de ontmoeting die Rosneft-bestuursvoorzitter Sergej Bogdantsjikov donderdag heeft met de banken. Het staatsbedrijf zou op korte termijn een aantal leningen moeten terugbetalen. Rosneft zegt 20 miljard dollar aan schulden te hebben. De recentelijk ingediende schadeclaims zijn terug te voeren op de betalingsachterstand die Yuganskneftegaz bij de Russische fiscus heeft, aldus Rosneft.

Yuganskneftegaz was voorheen de belangrijkste productiedivisie van Yukos en is eind vorig jaar aangekocht door Rosneft voor omgerekend 9,4 miljard dollar. De verkoop was verordonneerd door Moskou omdat Yukos nog voor omgerekend 27,5 miljard dollar bij de Russische belastingdienst in het krijt stond. Moskou wilde de opbrengst van de verkoop van Yugansk aanwenden om de schulden bij de fiscus te voldoen.

Yukos liet dinsdag onomwonden weten Yugansk nog steeds te beschouwen als een onderdeel van de onderneming. "Yukos heeft formeel nog geen bericht ontvangen dat 77 procent van de aandelen van Yuganskneftegaz is aangekocht door Rosneft." Yukos wil niets weten van de schadeclaim. "Ons bedrijfsonderdeel stelen en vervolgens een valse en ongegronde claim met een meervoudig miljardenbedrag indienen en Yukos daarbij van illegale operaties beschuldigen, is bespottelijk."