AMSTERDAM - Baggerconcern Boskalis verwacht in 2005 een hogere omzet te draaien dan de 1 miljard euro die het vorig jaar aan inkomsten binnenhaalde. Aan een winstprognose waagt het bedrijf zich niet. "Ik kan de koek nog niet bakken. Daarvoor is het nog te vroeg in het jaar", zei topman R. van Gelder dinsdag bij de presentatie van de jaarcijfers 2004.

De nettowinst van Boskalis kwam het afgelopen jaar uit op 30,2 miljoen euro tegen 70,9 miljoen euro in 2003. De omzet lag met 1 miljard euro vrijwel op hetzelfde niveau. Het concern (2500 werknemers) verdient zijn geld met de aanleg en het onderhoud van havens en vaarwegen, met landaanwinningsprojecten en kust- en oeverbescherming.

De nettowinst, gedrukt door hogere afschrijvingen en reorganisatiekosten, is hoger uitgevallen dan de verwachting die het concern in augustus naar buiten bracht. Toen rekende Boskalis op tussen de 20 en 25 miljoen euro. Het bedrijf draaide in het tweede halfjaar beter dan verwacht. Bovendien vielen de reorganisatiekosten lager uit: 12,8 miljoen euro in plaats van 15 miljoen euro.

Boskalis ging in 2004 in de steigers om zijn positie op de baggermarkt te beschermen. Het bedrijf had vooral te lijden van lagere winstmarges. Boskalis schrapte 450 banen en trimde de vloot. "Daarmee is een goede basis gelegd voor verdere jaren", aldus Van Gelder.

Hij wees erop dat de marktomstandigheden de laatste maanden zijn verbeterd, vooral buiten Europa. De orderportefeuille is met een omvang van 1,2 miljard euro "stevig" gevuld, meent hij. In 2004 werd voor ruim 1 miljard euro aan opdrachten binnengehaald tegen 897 miljoen euro in 2003.

Van Gelder kon dinsdag "vers van de pers" een nieuwe opdracht melden, die Boskalis samen met zijn Amerikaanse partner gaat uitvoeren. Het betreft het uitdiepen van het toegangskanaal naar de haven van New York en New Jersey, een opdracht van 79 miljoen dollar. Een opsteker, ook al omdat de zaken vorig jaar in de Verenigde Staten slecht gingen.

Behalve in de VS viel de omzet ook terug in de landen die Boskalis rekent tot zijn thuismarkten. Zo daalde de omzet in Nederland van 230 miljoen euro naar 195 miljoen euro. Nederland heeft vooral met de aanleg van de Tweede Maasvlakte potentie genoeg voor Boskalis, maar wegens de trage besluitvorming is het wachten nog altijd tot de eerste spa de grond in kan.

Aanzienlijk beter verging het Boskalis in het Midden-Oosten, waar het vorig jaar 203 miljoen euro aan omzet draaide tegen 113 miljoen euro in 2003. Deze regio moet het in 2005 weer doen voor het concern uit Papendrecht, dat verder veel werk ziet in Australië en Zuid-Korea.

Bovendien komt de hervatting van het landaanwinningsproject in Singapore, dat voor 340 miljoen euro in Boskalis' orderportefeuille staat, dichterbij. Het project kwam ruim twee jaar geleden stil te liggen door een conflict tussen Singapore en Maleisië over de aanvoer van zand. Recent was er sprake van toenadering tussen beide partijen, het wachten is nog op een definitieve doorbraak.

Van Gelder: "Onze markten hebben toekomst. Groei van de wereldbevolking, handel en toerisme vragen meer en meer om landaanwinning. Ook de energiemarkten bieden kansen. Het lijkt er buiten op dat de lente een beetje aanbreekt en zo zien wij dat in de baggerij ook."