De Europese Commissie heeft een inval gedaan bij een vestiging van BMW in München. De inval heeft te maken met het onderzoek naar kartelvorming in de branche dat al enige tijd loopt.

Europese inspecteurs werkten bij de inval samen met medewerkers van de Duitse mededingingsautoriteiten, zegt de Commissie.

De Europese Commissie noemt de automaker niet bij naam, maar BMW bevestigt de invallen. 

Brussel zegt dat de inval niet noodzakelijkerwijs betekent dat het betreffende bedrijf zich ergens schuldig aan heeft gemaakt. Over het verloop van het onderzoek en de duur ervan kan de Commissie niets zeggen.

Eerder dit jaar kwamen verdachtmakingen naar buiten over verboden prijsafspraken in de Duitse autobranche. BMW, Volkswagen, Audi, Porsche en Daimler werden daarbij genoemd. Ze zouden sinds 1990 informatie over modellen, kosten en leveranciers hebben uitgewisseld.

Klokkenluiders zouden Volkswagen, dat eigenaar is van Audi en Porsche, en Daimler zijn geweest. Volgens het weekblad veronderstelden ze dat de zaak toch wel ontdekt zou worden. Klokkenluiders krijgen een korting op de boete als de commissie daartoe zou overgaan.

VW en Daimler gaven vrijdag geen commentaar.

De onverwachte controles zijn een eerste stap in een onderzoek naar verdachte handelspraktijken, aldus de Brusselse concurrentiewaakhond. Maar zij betekenen niet dat de geïnspecteerde bedrijven bij voorbaat schuldig zijn.

Het onderzoek wordt voor onbepaalde tijd voortgezet, aldus de commissie.