Vakbond FNV heeft Transavia gedagvaard. De vakbond stapt naar de rechter om een plek aan tafel te eisen bij het cao-overleg voor het cabinepersoneel van de luchtvaartmaatschappij.

''Sinds begin dit jaar zijn er meer dan 130 cabinemedewerkers lid geworden van FNV, toch weigert de directie van Transavia ons te erkennen als cao-partij. De stem van deze cabinecollega’s wordt daarmee genegeerd'', zegt FNV-onderhandelaar Birte Nelen.

De kwestie speelt al enige tijd. Onlangs vond ook een gesprek hierover plaats met Transavia. Daar kreeg FNV naar eigen zeggen te horen dat de maatschappij alleen met de bond in gesprek wil als de achterban van FNV die van de zittende bond zou overtreffen. Nelen vindt dat ''onbegrijpelijk''.

Transavia spreekt nu alleen met vakbond VNC over de cao voor het cabinepersoneel, die betrekking heeft op ongeveer duizend medewerkers.

Transavia zegt in een reactie FNV alleen aan de onderhandelingstafel toe te laten als de bond aan twee belangrijke voorwaarden voldoet. Die zijn volgens een woordvoerster ''voldoende representativiteit'' én instemmen met een aantal eerder gemaakte afspraken. FNV zou volgens haar niet op die voorwaarden zijn ingegaan.