Het aantal zogenoemde 'trekkers voor oplegger' blijft groeien, terwijl het aantal andere vrachtwagens daalt. In 2016 kwamen er ruim tweeduizend trekkers bij, tegenover een afname van overige vrachtwagens met driehonderd stuks.

Begin 2017 telde Nederland 74.000 trekkers waarbij de laadruimte (de oplegger) kan worden losgekoppeld, tegenover 62.000 vrachtwagens met een vaste laadruimte, blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Trekkers  zijn volgens het statistiekbureau efficiënt in het gebruik, omdat chauffeurs niet hoeven te wachten tijdens het lossen, maar meteen op weg kunnen met een andere oplegger.

In totaal zijn de trekkers goed voor 88 procent van het vervoerde gewicht door Nederlandse wegvervoerders.

De trekkers vervoeren meestal stukgoederen, voertuigen en machines. Daarnaast bestaat een kwart van het vervoer uit het bezorgen van voedingsproducten.

Vrachtwagens met een vaste laadruimtevervoerden vooral ruwe materialen en bouwmaterialen en in mindere mate stukgoederen (zoals meubels en televisies).

Trekkers worden het meest ingezet door transportbedrijven. De andere vrachtwagens worden vaker gebruikt voor eigen vervoer, bijvoorbeeld door een bouwbedrijf dat bouwmaterialen aflevert op de bouwplaats.