Kleinere ziekenhuizen hebben in 2016 een inhaalslag gemaakt op het gebied van financiële gezondheid. Hun financiële score steeg van een 6,3 naar een 7,2.

Dat concludeert BDO Accountants & Adviseurs dinsdag op basis van zijn jaarlijkse Benchmark Ziekenhuizen. De organisatie rangschikte de Nederlandse ziekenhuizen op basis van hun financiële jaarverslagen.

Middelgrote ziekenhuizen kwamen net als een jaar eerder op een 7,4 uit. Grote ziekenhuizen zagen een daling van een 6,9 naar een 6,7. Gemiddeld steeg de financiële gezondheid van ziekenhuizen van een 6,8 naar een 7,1.

Voor het onderzoek werden ziekenhuizen met een opbrengst van onder de 150 miljoen euro aangemerkt als kleine ziekenhuizen. Bij een opbrengst van meer dan 300 miljoen euro, was er spraken van een groot ziekenhuis.

23 procent van de ziekenhuizen scoort een onvoldoende. Dat is een procentpunt meer dan vorig jaar. Elf ziekenhuizen slaagden erin een tien te halen.

Het gezamenlijke resultaat van de sector in 2016 bedroeg 217 miljoen euro. Dat is 33 miljoen euro minder dan een jaar eerder. Het rendement daalde van 1,4 procent naar 1,3 procent.

BDO noemt de teruggang net als de voorgaande jaren zorgelijk, omdat "de bedrijfsvoering van ziekenhuizen hierdoor financieel steeds kwetsbaarder wordt voor onverwachte ontwikkelingen". Ook worden ziekenhuizen hierdoor beperkt in hun investeringsruimte voor zorginnovatie, aldus de accountantsorganisatie.