De inflatie in Groot-Brittannië is in september opgelopen naar het hoogste niveau in vijf jaar, zo maakt het Britse statistiekbureau dinsdag bekend. Intussen bleef de inflatie in de eurozone stabiel.

De Britse consumentenprijzen stegen vorige maand met 3 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. In augustus bedroeg de toename nog 2,9 procent.

De inflatie wordt vooral aangewakkerd door transportkosten en de prijzen voor voedingsmiddelen.  
Het Britse pond is sterk in waarde gedaald door de Brexit, waardoor de kosten van geïmporteerde goederen flink stijgen.

De stijging verhoogt mogelijk de druk op de Bank of England (BoE) om de rente voor het eerst in tien jaar te verhogen, stelt Bloomberg. De inflatie lig ruim boven de gestelde norm van 2 procent. 

De hoge inflatie heeft ook effect op de reële Britse lonen, die dalen ondanks het laagste werkloosheidscijfer in het land in jaren.

Inflatie eurozone

De inflatie in de eurozone bleef in september stabiel op 1,5 procent op jaarbasis, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat dinsdag op basis van een nieuwe raming. In de Europese Unie steeg de inflatie licht, van 1,7 procent in augustus naar 1,8 procent in september.

De hoogste inflatie werd gemeten in Litouwen (4,6 procent), Estland (3,9 procent) en Letland (3 procent). Cyprus, Ierland en Finland kenden de laagste inflatie, met respectievelijk 0,1 procent, 0,2 procent en 0,8 procent.