Airbus neemt meerderheidsbelang in C-Serie van Bombardier

Vliegtuigmaker Airbus en de Canadese vliegtuig- en treinenfabrikant Bombardier zijn een samenwerkingsovereenkomst aangegaan voor de verdere ontwikkeling van de C-Serie, het nieuwe vliegtuig van Bombardier. 

Dat maakten beide bedrijven maandag bekend. Airbus neemt een meerderheidsbelang van 50,1 procent in het programma van de ontwikkeling van toestellen van de C-Serie, een vliegtuig voor regionaal gebruik.

De expertise van Airbus moet helpen om van het geplaagde vliegtuig een succes te maken en de kosten drastisch te verlagen. Bombardier had te kampen met vertragingen en kostenoverschrijdingen bij de ontwikkeling van de C-serie, waardoor het bedrijf diep in de rode cijfers belandde.

Daarop schoten de overheid van de provincie Quebec en de Canadese overheid het bedrijf te hulp met noodkredieten. Ook in Groot-Brittannië kreeg Bombardier noodleningen.

Heffing

Daar kwamen onlangs nog eens forse strafheffingen van de Amerikaanse overheid bij, die vliegtuigen van Bombardier op de Amerikaanse markt fors duurder maken.

Het hoofdkantoor van de C-Serie blijft in Canada. Daarnaast wordt een tweede productielijn opgezet in Alabama in de Verenigde Staten, waar Airbus een fabriek heeft.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie