AMSTERDAM - Nuon heeft vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 387 miljoen euro. Dat is 49 procent meer dan in 2003. Het grootste deel van deze stijging komt door eenmalige belastingmeevallers, die 123 miljoen euro opleverden. Dat heeft het energiebedrijf maandag bekendgemaakt.

De omzet daalde met 3 procent naar 4,9 miljard euro. De onderneming schrijft dat vooral toe aan desinvesteringen. Nuon nam de afgelopen periode afscheid van een aantal niet-kernactiviteiten. Het verkocht koolstofproducent Norit en zijn Amerikaanse dochter North Coast Energy. Exclusief deze verkopen steeg de omzet met 1,3 procent.

Elektriciteit

Nuon haalde vorig jaar meer inkomsten binnen uit de levering van elektriciteit, onder meer als gevolg van hogere volumes en verbeterde marges in de zakelijke markt. De omzet in gas nam daarentegen af, hetgeen het bedrijf onder meer toeschrijft aan de temperatuur in 2004, die hoger dan gemiddeld was.

Vooruitzichten

Het bedrijf waagt zich niet aan vooruitzichten voor 2005. De raad van bestuur acht dat niet "verantwoord", gezien het voornemen van minister Brinkhorst van Economische Zaken om de netwerken bij de energiebedrijven weg te halen. Dat kan "zeer negatieve gevolgen voor Nuon en zijn belanghebbenden" hebben, aldus het bedrijf.

Nuon is onder meer actief als leverancier van stroom, gas en warmte in Nederland, België en Duitsland. Het bedrijf, na Essent het grootste energiebedrijf in Nederland, heeft meer dan twee miljoen klanten. De belangrijkste aandeelhouders van Nuon zijn de provincies Friesland, Gelderland en Noord-Holland en de gemeente Amsterdam.