BARNEVEL - Baan Nederland schrapt 130 van de duizend arbeidsplaatsen. Eind mei had het moederbedrijf, het Britse Invensys, al aangekondigd dat het totale personeelsbestand van Baan met 5 tot 10 procent moet inkrimpen. Wereldwijd werken ongeveer mensen voor het softwarebedrijf.

De directie van Baan in Nederland maakte donderdag het precieze aantal ontslagen bekend. Met de vakbonden RMU/GM, CNV Dienstenbond, FNV Bondgenoten en De Unie heeft zij inmiddels een sociaal plan afgesproken over de ontslagronde. De 130 werknemers die moeten vertrekken worden zoveel mogelijk begeleid naar een nieuwe baan.

Onderhandelaar C. Baggerman van de RMU is tevreden over het sociaal plan. "Het valt natuurlijk niet mee, 130 ontslagen, maar we moeten oog hebben voor de continuïteit van de onderneming."

Volgens Baggerman krijgen de werknemers "een royale vergoeding" voor het beëindigen van hun contract. Verder ontvangen ze tot november betaald verlof om de tijd te nemen voor het vinden van een nieuwe baan. "Het zijn hoog opgeleide mensen, die naar verwachting binnen die tijd wel een andere baan moeten hebben gevonden."

Dinsdag 25 juni moeten de vakbondsleden en de centrale ondernemingsraad nog instemmen met het sociaal plan.