FRANKFURT - Lufthansa staat op het punt om Swiss over te nemen. De Duitse luchtvaartmaatschappij heeft zondag laten weten "constructieve onderhandelingen te voeren om de Zwitserse maatschappij in handen te krijgen". Lufthansa bevestigde hiermee geruchten die vorige week al de ronde deden.

In 2003 had de Duitse maatschappij haar Zwitserse concurrent ook al benaderd, maar Swiss wilde daar toen niets van weten. Nu wil Lufthansa op de 14 procent van de aandelen die vrij verhandelbaar zijn, een bod doen dat neerkomt op het gemiddelde van de koers van de afgelopen weken.

Deskundigen zeggen dat het bedrag daarvan ongeveer 60 miljoen Zwitserse frank (38,7 miljoen euro) is. Betaalt Lufthansa de grote aandeelhouders hetzelfde als de kleine, dan komt de totale overnamesom neer op ongeveer 271 miljoen euro.

De grote aandeelhouders van Swiss zijn centrale en regionale overheden in Zwitserland en enkele banken en grote bedrijven. Met vertegenwoordigers daarvan praat Lufthansa verder. Het is de bedoeling dat de Zwitserse maatschappij onder eigen naam blijft vliegen.